HTML

A kifordult világ

Mindenki megőrült Budapesten, mégsem járkál sztaniolból gyártott süvegben

A mocsok hajnala: 1919 március 21.

JoeHorseDick 2009.03.21. 02:34

Három kérdésem van.

1) Kik azok a ma is élő elmebetegek, akik 90 év után is rajongással tudnak tekinteni a magyar arisztokráciát és úri világot ért 133 napos borzalomra, és az ezalatt lezajlott gyilkossághadjáratra, szabadrablásra, esztelen öldöklésre?

2) Kik azok a ma is élő elmebetegek, akik 90 év után is fenntartják a könyvtáros szardarab és az aranyműves szardarab élő kultuszát úgy, hogy ezekről az ideológiai- és hitsorsos-társakról a mai napig intézmény és közterület van elnevezve?

(De miért is csodálkoznánk ezen abban az országban, ahol a Terror Háza mellett a mai napig, az eredeti épületcsoportban (az elődökkel tökéletes összhangban eljáró) Nemzetbiztonsági Hivatal fiókszerve székel, hogy fontos a kontinuitás - az elvtársak gondolom szíves-örömest énekelnék újra kipirosodott arccal az Internacionálét s vonnák be vörös posztóval az összes köztéri szobrot a városban.)

3) Kik azok a ma is élő elmebetegek, akik elhiszik azt, hogy a mai prolik bármiben is különböznek a 90 évvel ezelőtti proliktól?

Emberek! Ébresztő! Semmi nem változott, sőt a 40 évig lélegző, élő magyar kommunizmus új módszereket adott a kezükbe: a nincstelen prolinak (aki nem más hibájából az, ami, hoppá) a más tulajdona kell! Nem volt ez másként a századfordulón a cselédkaszárnyákban, s nincs ez másként egy centenáriummal később a kádári paneltelepeken sem; csak a (jó hang és hőszigetelő) vályogot sikerült a (kitűnő hang, s mégjobb hőszigetelő) vasbetonra cserélni a proletárok feje fölött. A mai távfűtéses lakásokban ugyanúgy izzik a gyűlölet, csak a tévé előtt; az életszínvonal - az üveggyöngyöket leszámítva - változatlan.

Egy nagy különbség van: a mai "urak" már nevében sem úri népség, hanem a régi, nyomorú vályogházak, s a lenin-fiúk, s az írógépszerelő segéd magasra bugyogó mocskának egyívású ördögi szerelemgyermekei.

Isten óvjon minket, hogy ezek még egyszer ugyanígy egymásra találjanak...

 

Címkék: tanácsköztársaság

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kifordultvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr841015482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rántott máj (törölt) 2009.03.21. 17:07:57

Szabo Ervin kultuszat azok apoljak, akik tudjak, mit tett a magyar - es elsosorban a budapesti - konyvtarkulturaert es nem az ilyen ideologiatol elvakult emberek, mint te (jobb lett volna az altalad hasznalt fonevet alkalmazni, de addig inkabb nem sullyedek le). Amugy igazan tajekozodhatnal, vajon miert is neveztek el rola a Budapesti Szabo Ervin Konyvtarat (talan azert, mert tulajdonkeppen o hozta letre).
Egyebkent abszolut nem vagyok baloldali, de akkor sem ertem, miert kell ilyen szavakat hasznalni egy kiemelkedo magyar tudosra, raadasul eppen a Tanacskoztarsasag kapcsan, aminek az idejen o mar nem is elt.
Ja, es legy szives a szivednek oly kedves nepdalok legnagyobb gyujtojet, a buszkeseged alapjat kepezo magyar kultura egyik legjelesebb atorokitojet, Kodaly Zoltant (meg persze vele egyutt Bartokot es Dohnanyit) is leszardarabozni, es feltenni a koltoi kerdest, miert lehet ilyenekrol barmi is elnevezve. Ugyanis ok meg direktoriumi tagok voltak a Tanacskoztarsasag alatt. Nem is beszelve Jozsef "Szardarab" Attilarol peldaul.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.03.21. 18:38:07

Kedves piro, mindig is szórakoztatnak a hozzád hasonló, olvasatlan, de mindenbe belepofázó emberek.

" „A Kommunisták Magyarországi Pártja három ideológiai forrásból vette kezdetét. Az egyik forrás a háború alatti antimilitarista, háborúellenes, forradalmi pacifista mozgalmak voltak. Ezek a mozgalmak elsősorban Korvin Ottó nevéhez fűződnek, ideológiailag azonban Szabó Ervin működésére, irodalmi munkáira vezethetők vissza. Ez az ideológiai forrás nem volt marxista forrás. Szabó Ervin már az 1900-as évek elején otthagyta a forradalmi marxizmus talaját, a francia szindikalizmus hatása alá került, és a szó teljes értelmében kispolgári forradalmár lett. Bár kritizálta a velejéig opportunista, korrupt magyar szociáldemokráciát, ez a kritikája valójában ugyanannak a burzsoáziával való osztályegyüttműködésnek a talaján mozgott, amelyen paktált, üzleteskedett, alkudozott a szociáldemokrata párt vezérkara."

www.aszabadsag.hu/cikkek/2008/23/evfordulo1.html

Ki nem szarja le mit tett a könyvtárakért?
De ha te vagy Korvin Ottó dédunokája, természetesen megemelem előtted (darutollas) kalapomat!

Most akkor Kodályról: "1918-ban Kodály a Dohnányi Ernő irányította Zeneművészeti Főiskola aligazgatója lett, posztját a Tanácsköztársaság alatt is megtartotta, ezért a forradalom bukását követően fegyelmi eljárás alá vonták."

www.kodaly125.hu/magyar.asp?id=1

Gondolod Kun Béláék a hegedű-gordonka szonátájára (1914) masíroztak Budapesten?

József Attila önbecsülése a "szardarab" szintjén mozgott rövid (és morbid) élete folyamán, ő inkább sajnálatra méltó, politikai tényezővé soha nem avanzsált (a szíve se bírta volna); pláne hogy 14 éves volt 1919-ben.

Puszi!

Rántott máj (törölt) 2009.03.21. 21:36:10

Szia!
Én is szeretem azokat, akik rám mondják, hogy milyen olvasatlan vagyok, és mennyire tájékozatlanul "pofázok bele" valamibe, amit egyébként meg sem említettem, utana meg bevágnak egy idézetet, ami szépen megcáfolja őket :)
Nem említettem Sz. E. ideológiai munkásságát, csak azt, hogy van a tevékenységének egy ettől jól elhatárolható területe, ami alapján igenis megérdemli, hogy róla legyen elnevezve az általa megálmodott könyvtár. Továbbá megkérdeztem, hogy miért épp őt kell elővenni a Tanácskoztársaság miatt, amikor ő már akkor nem is élt (ez tény). Erre te válaszolsz egy idézettel, amiben Kun Béla lecseszi és világosan utal rá, mekkora eltérés volt kettejük idológiája közt :)))
Egyébként Kodály nem csak a Főiskola aligazgatója maradt, hanem Dohnányival és Bartókkal együtt igenis tagja volt a zenei direktóriumnak is (hivatkozni felesleges, minden lexikonban szereplő, közismert tényről van szó).
József Attila életrajzaiból is kiderül, hogy ő szeretett volna politikai tényezővé avanzsálni, az, hogy alkalmatlan volt erre, miért lenne mentség a számára?
Mindegy, ezek mellékes dolgok, inkább egy másik példával szeretném röviden megvilágítani mindazt, ami miatt a posztot írtam:
- A német nemzetiszocializmus ideológiai alapjait - többek között - egy bizonyos Richard Wagner nevű nagyszerű zeneszerző fektette le. Mégsem szokták zenész szardarabnak nevezni, az sem ritkaság, hogy köztereket neveznek el róla. És az is igaz, hogy nem élte meg azt a vérengzést, amit az ő általa leírtakra támaszkodva hajtottak végre.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.03.21. 22:56:04

piro, elképesztő vagy! ha nem 2009-et írnánk, 1959-ben érezhetném magamat a beszélgetésünk kapcsán, olyan igazi párttitkáros molyszagot hozol magaddal.

Az idolod egyéb munkásságát pontosan ez a kis fentebb idézett pikáns részlet nullázza ki; ennyi erőből Che Guevara is csak egy egyszerű orvos, aki sokat tett az elmaradott vidékeken élőkért. Naná! Ez a szép a kommunista retorikában, hogy minden viszonylagos.

Azért kell őt elővenni, mert már nincs Kun Béla tér meg Felszabadulás útja, meg Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, de ennek a mocsoknak szelleme még itt kísért.

Kodály és Bartók is legnagyobb sikereit és műveit pár évvel később, a Horthy-korszakban alkotta, így erről is felesleges beszélni - nyilván ha őskommunisták lettek volna, nem kaptak volna rá teret; a Wagneri eszmefuttatásod meg egyszerűen tökéletes - sokat jártál György Péter óráira?
süti beállítások módosítása