HTML

A kifordult világ

Mindenki megőrült Budapesten, mégsem járkál sztaniolból gyártott süvegben

A Massive-ről és a klasszikus bristoli trip-hop-scene-ről

JoeHorseDick 2009.06.17. 01:40

Elég régi emlékekben kell turkálni, amikor is felsejlik, hogy az ország egyik elit református gimnáziumában otthonról hozott koax-kábellel kellett "lopni" a falból az MTV adást, hogy az éppen aktuális szünetekben meglegyen a napi betevő Massive Attack: Unfinished Sympathy adagunk, amiben ugye a randa niggernő vágatlanul mászkál egy leszakadt, tipikus amcsi gettóban, s a lábatlan faszi is becsatlakozik mögé gördeszkán (plusz 3D lódenkabátban, de az mellékszál.)

 

(a szóban forgó jelenet 1:21-tól)

Persze még aznap este N.P. szállította a megfelelő másolt CD-t a Pompei nevű szórakozóhelyre, amely a helyi református ifjúság kibaszott rejtett találka/randi/ és/vagy szórakozóhelye volt (s a rettenthetetlen spicli Z.Kálmán esténként egy lámpa alatt újságolvasást tettetve kémkedett).

Idővel megérkezett LÁNDNBŐL az eredeti Blue Lines is, mindenki közös masztur örömére. CD-t ennyi példányban még nem másoltak '94 elején, mint akkor - ott. Ittuk, mint az újdonságot, mint a NAGY VALAMIT - persze a Depeche-es idiótáknak meg a HBB-seknek magyarázhattuk, nem értették a csíziót.

"I wa- I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you."

Ez a sor mindenkinek a 15 éves agyába beégett a korszellemnek megfelelően, s így is maradtunk még sok évig. Jött aztán a Protection a buzulós lassú dugós számaival, majd a teljesen elborult Mezzanine (Mezza) jó pár év csúszással - na az igazán odabaszott mindenkit. 

Mivel kies vidékünkön Massive koncert csak százévente egyszer van, így a 1998-as Pecsás, 2001-es Szigetes és a 2007-es Pecsás koncertet arany betűkkel írták be a keményvonalas rajongók a naptárukba.

(Jó, utóbbi kettőn a 100th window is erősen felülprezentált volt, de jelen sorok írója azt már nem tartja Massive-nek, csak 3D fasszopás-önámításnak).

De a lényeg nem ez.

 

Közel 15 évnek kellett eltelnie ahhoz a sorsfordító pillanathoz, amikor egy digg.com-os cikkben rátaláltunk a következő webhelyre: WhoSampled.com - könnyű kitalálni miről szólhat. S eljött az igazság pillanata: www.whosampled.com/artist/Massive%20Attack/

AZ idolok szembeköpésének ideje tökéletesen körvonalazódik. Egy-az-egyben kiemelet loopok, a leggázabb: 0-13 mp sample-ök után komoly ember feláll a fotöjből, s fogja s kettétöri azt a bizonyos kék, kerek fémdarabot.

PS: K.Z. Magyarországgal sikerült 1.5 órát Bristolban keringeni kocsival pár éve az óceánpartra menet... a 76-os utat keresve. Hát, én se lettem volna jellemesebb arc azon a környéken. Basszák meg.

 

 

 

Címkék: massive attack trip hop bristol

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kifordultvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr191190127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orizatriz · http://www.orizatriz.blogspot.com 2009.07.22. 10:21:28

no idelátogattam.
az axolotlokat a podmaniczky-körút sarkánál lévő állatosboltban vettem, de ritkán vannak ilyen helyeken, inkább szerintem tenyésztőnél tudod beszerezni. :)

X Y kronosz óra 2009.09.01. 09:20:04

Mi az a bizonyos kék, kerek fémdarab, amit szét kell törni?
süti beállítások módosítása