HTML

A kifordult világ

Mindenki megőrült Budapesten, mégsem járkál sztaniolból gyártott süvegben

A válság trükkös és nagyszerű megoldása (c) JHD 2009

JoeHorseDick 2009.03.23. 20:24

Na, Drágáim, mondanám a megfejtést a jelen problémáinkra:

1) "A mi korszakunkat, a burzsoázia korszakát azonban az jellemzi, hogy egyszerűsítette az osztályellentéteket. Az egész társadalom mindinkább két nagy ellenséges táborra szakad, két nagy, egymással homlokegyenest szembenálló osztályra: burzsoáziára és proletariátusra. [...] A burzsoázia megfosztotta dicsfényüktől az összes eleddig tisztelt és jámbor félelemmel szemlélt tevékenységeket. Fizetett bérmunkásává változtatta az orvost, a jogászt, a papot, a költőt, a tudomány emberét. A burzsoázia leszaggatta a családi viszonyról meghatóan szentimentális fátylát és e viszonyt puszta pénzviszonyra redukálta."


2) "Minden tulajdonviszony állandó történelmi változásnak, állandó történelmi átalakulásnak volt alávetve. [...] De a modern polgári magántulajdon, az utolsó és legtökéletesebb kifejezése a termékek olyan előállításának és elsajátításának, amely osztályellentéteken alapul, azon, hogy az egyik ember a másikat kizsákmányolja. [...] Az a műveltség, melynek vesztét siratja, az óriási többség számára a géppé idomítást jelenti."
 
Nnnnnna. A hozzáértők már sejthetik, honnan idéztem.*
 
Igen, újra osztályellentét van: a dolgozók és a tőkések ellentéte, azoké a tőkéseké, akik a prolik hátán közül másztak fel a Párt kebelében, s parazitaként az Eszmét szétrágva bújtak elő véres vázából (a szín azért stimmeljen) - mint az addigi főellenség, a rettegett, szivarozó, cilinderes tőkés.
 
Egy gyors proletárforradalom 2009-ben... igazán szép visszavágás lenne az elmúlt 50 év borzalmaiért.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kifordultvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr571020995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása